2014 m. birželio 30 d., pirmadienis

Pabradė

„miniTrips“ vienadienių kelionių dienoraštis startuoja beveik kartu su vasariškiausiu vasaros mėnesiu, kad ir kaip keistai tai beskambėtų. Pradedame nuo trip'o į Pabradę.

Pabradė rašytiniuose šaltiniuose minima nuo XV a., tačiau iki pat XIX a. vidurio gyvenvietė buvo gana menka. Vietovė kartu su dvaru priklausė įvairioms žymioms didikų giminėms - Radvilams, Tyzenhauzams, Masalskiams ir kitiems. Pastačius geležinkelio stotį, pradėjo augti miestelis. Gyventojai vertėsi miško ruošos ir plukdymo darbais, gyvenvietėje veikė spirito valykla, elektrinė. 1940 m. Pabradėje buvo įkurta priverčiamojo darbo stovykla, kurioje kalinti komunistai. Vėliau, II-ojo pasaulinio karo metu miestelyje kalėjo fašizmo priešininkai, vykdyti masiniai žudymai.

Dabar Pabradė - miestelis su maždaug 6 tūkstančiais gyventojų. Pro jį praeina Vilnius-Daugpilis geležinkelio linija, taip pat svarbūs krašto keliai.

Trumpai apie kelionę

Nuotolis nuo Vilniaus: ~ 45 km (tarp traukinių stočių - apie 53 km).
Keliavimo būdas: traukiniu ir pėsčiomis.
Kelionės kaina: 9,50 lt / 2,75 € į abi puses (traukinio bilietai su 50% nuolaida, pilna kaina - 19 lt / 5,50 € į abi puses).
Kelionės trukmė traukiniu: ~ 59 min.
Pėsčiomis įveikta: ~ 14 km.
Geocache'ų apylinkėse: 1.
Munzee apylinkėse: ~ 12.


Kelionės pradžia

Keliauti į Pabradę nusprendėme birželio 26 dieną. Vienas dalykas, kurio šios vasaros pradžioje tikrai netrūksta, yra lietus, tačiau orų prognozės apylinkėse žadėjo pakankamai gerus, debesuotus orus.

Pasirinkome vieną iš populiariausių kelionės į Pabradę būdų - traukiniu. Daugiau nei 50 kilometrų atstumą studentiškos nuolaidos dėka įveikėme vos už 4,75 lito / 1,38 €.


„Lietuvos geležinkelių“ paslaugų kokybe nusivilti dar neteko - traukiniai išvyksta ir atvyksta laiku, seni vagonai suremontuoti ir pilnai sutvarkyti. Pats traukinys, vežantis iš Vilniaus į Pabradę ir tolimesnius miestus geležinkelio linijoje, geros būklės ir jokio diskomforto tikrai nesijaučia. Tiesa, traukinyje žmonių buvo žymiai daugiau nei tikėjausi.


Iš Vilniaus išvykę 11:44, Pabradėje atsidūrėme po valandos. Ir vos atvykę, nusprendėme miestelį iškart palikti...

Ne, atgal negrįžome, o patraukėme į netoli Pabradės esantį kaimelį - Karkažiškę. Čia mus viliojo vienintelis apylinkėse esantis geocache'as, o kadangi atstumas - vos 3 kilometrai, nenorėjome jo palikti nesurasto.



Karkažiškė

Patraukėme asfaltuotu keliu ir jau gana greitai priešais išvydome Karkažiškės kaimelio namus. Ėjome link tolumoje iškilusio, spėjame, priešgaisrinės apsaugos bokšto, o prie jo priartėjus pasukome į dešinę, tiesiai link Karkažiškės bažnyčios, šalia kurios ir turėjome ieškoti cache'o. Jį radę, nusprendėme atgal keliauti kitu keliu, per patį kaimelį. Gyvenvietė nedidelė, oficialiai čia gyvena apie 360 žmonių. Deja, orų prognozės pamelavo, ir beeinant atgal prasidėjo stiprus lietus.

1913-aisiais pastatyta Karkažiškės bažnyčia

Karkažiškės namai

Kraštovaizdis

Kaimelio vaizdas

Vietinė Karkažiškės parduotuvė, į kurią, visgi, nusprendėme neiti

Kapinės

Iki miestelio

Kitu keliu galiausiai pasiekėme geležinkelį. Eidami šalia jo keliavome į Pabradės pusę, link miestelio stoties.

Elektros stulpai šalia geležinkelio

Miško keliukai

Geležinkelis

Sukrauti rąstai

Pabradė!

Pagaliau grįžome ten, kur jau buvome - į Pabradės stotį. Čia nuskenavome kelis Munzee QR kodus, tačiau dėl per didelio geležinkelininkų skaičiaus (matyt, taisė bėgius ar panašiai) porą kodų palikome ramybėje ir keliavome link pačio miestelio.

A. Mickevičiaus gatvė, šalia geležinkelio

Kelių išsišakojimas - dešinysis tęsiasi toliau šalia A.Mickevičiaus gatvės, kairysis veda link pėsčiųjų tilto

Šalia pėsčiųjų tilto atsiverianti miestelio panorama

Pasiekėme pėsčiųjų tiltą, kurio, tiesą sakant, pirmą kartą žiūrėdami žemėlapį buvome net nepastebėję. Šiam pakankamai nedideliam tik žmonėms pereiti skirtam tiltukui reikėtų atnaujinimo. Ypač nulipimui - laiptų dalis įsmegusi su visais turėklais, todėl susiaurinta, dalis užkalta. Virš įgriuvos tarp tilto ir laiptelių sukaltas medinis trapas. Tiesa, užlipus ant tilto vaizdas puikus - atsiveria labai gražus kraštovaizdis aplink Žeimenos upę.

Išgriuvęs nulipimas iki tiltelio

Žeimenos upė, vaizdas nuo pėsčiųjų tilto

Žeimenos upė, vaizdas nuo pėsčiųjų tilto, kita pusė

Pėsčiųjų tiltas per Žeimenos upę

Upės gatvė - kelias tiesiai nuo pėsčiųjų tilto iki pagrindinės miestelio gatvės

Vienas iš namų Upės gatvėje

Upės gatve galėjome keliauti tiesiai, tačiau nusprendėme, jog pats laikas būtų pasirūpinti užkandžiais ir užsukti į parduotuvę. Todėl paėję labai nedaug sukome į kairę ir žingsniavome žvyrkeliu link Molėtų gatvės ir netoliese esančių prekybos centrų.

Nauji namai Kairių gatvėje

Kelių išsišakojimas

Vienas iš senesnių namų šalia

Kelias link Molėtų gatvės

Plytinis namas, turbūt ne vienos šeimos

Vienas iš namų pakeliui

Prekybos vietos

6 tūkstančiai gyventojų - tikrai pakankamas žmonių kiekis didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėms. Vos priėję „Maxima X“ prekybos centrą, kitoje gatvės pusėje išvydome ir „Norfa XL“. Konkurentai - visur konkurentai :)

Pabradės „Maxima“

Tiesiai priešais, kitoje gatvės pusėje, savo vietą radusi kiek didesnė „Norfa“
Kadangi prakalbome apie parduotuves, paminėsiu, jog kiek toliau, kitoje Pabradės pusėje, radome ir nedidelę „Iki Cento“ parduotuvę. Taigi, „Rimi“ - vienintelis iš didžiųjų tinklų, Pabradėje neatidariusių savo prekybos centro. Čia taip pat nėra ir daugumoje Lietuvos miestų esančių „Aibės“ parduotuvių.


Pagrindinė gatvė

Truputį apsipirkę patraukėme pagrindine miestelio Vilniaus gatve.

Du pasirinkimai

Žūklės reikmenų parduotuvė gyvenamajame name

Vilniaus gatvė

Violetinis namas labiausiai krenta į akis praeinant šalia

Vilniaus gatvės namai

Stipriai išsiskiriantis naujas namas šalia gatvės

Amžinai žalias - taip praminėme vienintelį pastebėtą šviesoforą, kadangi visą laiką jis švietė tik žalia spalva

Pabradės gatvėse būreliais vaikšto ne tik žmonės

Posūkis link mokyklų

Pasiekę Upės gatvę pasukome į ją. Čia iš eilės išsidėsčiusios dvi mokyklos. Pirmoji - Pabradės „Žeimenos“ gimnazija, kurioje vykdomos pradinio, pagrindinio, vidurinio ir papildomo ugdymo programos rusų ir lenkų kalbomis. Šalia - Pabradės „Ryto“ gimnazija, vykdanti tokias pačias ugdymo programas lietuvių kalba.

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos pastatas

Pabradės „Ryto“ gimnazija

„Ryto“ gimnazijos naujesnis, antrasis korpusas

Šalia „Ryto“ gimnazijos

Kitoje gatvės pusėje, priešais mokyklas, stovi miestelio poliklinikos pastatas. Kiek toliau - daugiabučiai gyvenamieji namai.

Poliklinika

Pabradės daugiabučių kvartalas

Miestelio panorama

Apsižvalgę patraukėme toliau Žaliąja gatve iki turbūt aukščiausio pastato miestelyje - 2007-aisiais pastatytos Pabradės bažnyčios, nuo kurios kalno atsiveria gyvenvietės panorama.

Garažai, gyvenamieji namai ir „Iki“ tarp jų

Namai matomi iki pat tolumos

Kiek arčiau stovintys būstai

2007-aisiais pastatyta bažnyčia

Keliaujame toliau...

Įkalnės gatve patraukėme atgal link pagrindinės Vilniaus gatvės.

Baras Įkalnės gatvėje

Panašu į Pabradės turgelį. Įėjimas į teritoriją kelionės metu buvo užrakintas

Tiesiai priešais Įkalnės gatvės posūkį Vilniaus gatvėje - Pabradės kultūros centras su diskoteka

Įėjimas į kultūros centrą ir jame esančią rinkimų apylinkę

Renovuotas daugiabutis šalia pagrindinės gatvės

Gal kam sklypo su namu?

Sankryža su Arnionių gatve

„Iki Cento“ pastatas Arnionių gatvėje

Toks pats užrašas buvo Vilniuje, priešais Baltąjį tiltą einant Lukiškių aikštės link, iki kol buvo uždažytas prieš porą mėnesių. Sutapimas? :)

Apleista smuklė

Naujienų portaluose ne vieną kartą mirgėjo antraštės apie apleistą ir griūvantį istorinį pastatą Pabradėje. Tai - XVIII a. iš šiaudų ir molio pastatyta smuklė. Atlaikęs net karus, pastatas dėl nepriežiūros pastaraisiais metais pradėjo irti, buvo tapęs benamių landyne. Daugiau apie tai galite sužinoti peržiūrėję „Lietuvos ryto televizijos“ reportažą.

Pastatas - baroko laikų, vieno aukšto, su rūsiu. Smuklė priklausė Tyzenhauzų giminei, mūsų dienomis - privačiam asmeniui, Pabradės gyventojui. Kieme yra buvusios arklidės. Pastatas šiuo metu dėl saugumo yra aptvertas medine tvora.

Pabradės smuklės priekinis fasadas

Kita fasado pusė - labai blogos būklės ir išvaizdos

Įėjimo laiptai likę gatvės pusėje

Netikėtas atradimas

Mūsų kelionės plane nebuvo vieno objekto. Eidami link upių santakos pasiekėme labai gražiai sutvarkytą Dubingėlės skverą ties Bajorėlės ir Vilniaus gatvių sankirta. Vėliau sužinojome, jog didieji išvaizdos pokyčiai šiame skverelyje įvyko 2013-aisiais.

Skvero centre - akmuo su Pabradės miestelio atributika ir datomis, aplink - naujai grįsti keliukai, augančios gėlės ir suolai pasisėdėjimui. Vaizdas išties gražus.

Kelias link skvero centro

Vaizdas į Vilniaus gatvės pusę

Akmuo skvero centre

Tiltas per Dubingos upę, šalia skvero

Dubingos upė

Tiltas virš Žeimenos upės

Tilto apačioje...

Žeimenos upė

Už tilto

Prieš baigiant kelionę, trumpam apsižvalgėme ir į už tilto per Žeimenos upę esančius pastatus. Čia atradome vietinę nedidelę „Senukų“ parduotuvę, priešgaisrinės apsaugos bei policijos pastatus bei Pabradės „Lietuvos pašto“ skyrių.

Nedidelė „Senukų“ parduotuvė

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komandos pastatas

„Lietuvos pašto“ skyrius

Kelionės pabaiga

Pašto gatvės pabaigoje savo kelionę baigėme ir patraukėme atgal iki stoties. Iš viso įveikėme virš 13 kilometrų pėsčiomis, apėjome pagrindines Pabradės miestelio gatves, aplankėme Karkažiškės kaimą. Kalbant iš orientacinio laisvalaikio perspektyvos, radome vienintelį apylinkėse buvusį geocache'ą, nuskenavome 3 Munzee QR kodus. 

Štai tokia pirmoji, tikrai pavykusi „miniTrips“ projekto vienadienė kelionė.

0 komentarai(-ų):

Rašyti komentarą

 
NAUJIENA: „miniTrips“ gyvenviečių gidas!
Istorijos, lankytini objektai, žemėlapiai, geriausi maršrutai, atvykimo rekomendacijos ir dar daugiau apie Lietuvos gyvenvietes!
Užsuk - www.minitrips.lt