2016 m. gegužės 20 d., penktadienis

Taujėnai

Gražią, saulėtą 2015-ųjų liepos 25-ąją išsiruošėme į pirmąją projekto kelionę į užsienio šalį - Latviją. Šio neįprasto pasivažinėjimo metu ketinome ne tik apžiūrėti planuotus objektus netoli Lietuvos sienos, tačiau taip pat užsukti į porą miestelių pakeliui. Važiuodami į priekį pirmiausia nuvykome į nedidelę gyvenvietę Ukmergės rajone. Apie ją ir yra šis pirmasis įrašas.

Taujėnai - miestelis, esantis už 15 km nuo Ukmergės, prie senojo kelio Ukmergė-Panevėžys. Vietovė kartu su dvaru pirmą kartą paminėti 1595 m. Taujėnai kurį laiką priklausė įvairioms giminėms. XVIII a. vid. čia buvo pastatyta bažnyčia, 1776 m. gyvenvietei suteikta prekymečių ir turgaus privilegija, o nuo 1780 m. Taujėnai vadinami miesteliu. 1790 m. gaisro metu sudegė beveik visi Taujėnų pastatai, tačiau miestelis atsikūrė. Paskutiniai gyvenvietės savininkai buvo Radvilos, jie valdė iki 1939 m. Nuo 1955 m. Taujėnai tapo sodininkystės tarybinio ūkio centrine gyvenviete.

Dabar Taujėnai - nedidelis miestelis, kuriame gyvena virš 300 gyventojų. Čia stovi daugeliui girdėtas dvaras kartu su labai gražiu parku aplink.

Kelionės pradžia

Ryte išvykę į kelionę automobiliu kiek po 10 val. ryto atsidūrėme Taujėnuose. Pagal pirmąjį planą čia turėjome apžiūrėti tik dvarą, kadangi neturėjome daug laiko - pagrindiniai planuojami pamatyti objektai laukė Latvijoje. Tačiau visgi nusprendėme sustoti šalia bažnyčios esančioje aikštelėje ir apsidairyti šiek tiek labiau.

Visų pirma - apie tai ką pamatėme pravažiuodami (atgal link objektų nėjome). Taujėnų gimnazija buvo atnaujinta 2001 m., todėl dabar pastatas vėl prašosi perdažymo. Pirmoji mokykla čia veikė dar nuo 1781-ųjų. Vėliau, 1865-aisiais veiklą vykdė berniukų valdinė, nuo 1868 m. - ir mergaičių pradinės mokyklos. 1922 m. pradėjo veikti Taujėnų pradinė mokykla, nuo 1938-ųjų ji vadinta Prezidento A.Smetonos vardo pradžios mokykla. Netrukus buvo įsteigta progimnazija, vėliau - septynmetė mokykla, po ketverių metų perorganizuota į vidurinę mokyklą. 2004-aisiais vidurinė mokykla galiausiai tapo gimnazija.

Gimnazijos pastatas iš šono

Viename iš namų įkurtas „Lietuvos pašto“ skyrius (paštas miestelyje veikia nuo 1770 m.)

Taujėnų seniūnijos pastatas

Užugirio g.

Bažnyčia

Metas apžiūrėti teritoriją aplink bažnyčią. Ji - tarsi miestelio centras, kadangi atskirų aikščių, kaip didesnėse gyvenvietėse, čia nėra.

Taujėnų parapijos salė

Nuorodų lentelė į artimiausias gyvenvietes

Jau ne kartą matyta mažesniuose miesteliuose „Koops“ parduotuvė

Minima, jog 1669 m. Taujėnuose veikė altarija, vėliau, 1785 m. buvo pastatyta medinė bažnyčia. 1845 m. kilus gaisrui bažnyčia virto pelenais. Tiesa, apie 1820 m. Taujėnų dvaro savininkas grafas Benediktas Marikonis buvo pradėjęs statyti mūrinę architekto Šurino suprojektuotą klasicistinę bažnyčią. Jos statybas 1858 m. užbaigė kunigaikštis Karolis Radvila su žmona - dėl šios priežasties jie palaidoti teritorijoje šalia bažnyčios. 

2008 m., minint bažnyčios 150 metų jubiliejų pastatyta Rūpintojėlio skulptūra (aut. Rimantas Zinkevičius)

Klasicistinė Taujėnų bažnyčia

Įėjimo vartai

Namas šalia bažnyčios

Būdingas klasicistinės architektūros bruožas - kolonos

Bažnyčios vidus

Teritorija aplink statinį taip pat sutvarkyta

Keletas kapų šalia tvoros

K. Radvilos ir jo žmonos kapas

Klasicistinė varpinė

Palei stogą...


Paminklai

Šalia galima pamatyti ir porą paminklų. Vienas jų - 1929-1930 m. pastatytas granitinės kolonos pavidalo paminklas su kryžiumi, skirtas Lietuvos nepriklausomybės dešimtmečiui. Paminklas 1956-aisiais buvo nugriautas, tačiau viršutinę dalį išsaugojus vienoje sodyboje, o likusias atkasus jis buvo atstatytas 1989-aisiais. 

Paminklas Lietuvos nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti

Užrašai iš arčiau

Viena iš nedaugelio miestelyje esančių gatvių

Dar vienas paminklas netoliese yra skirtas šioje vietoje niekintų 1945–1952 m. Taujėnų apylinkėse žuvusių partizanų atminimui. Akmeninis paminklas atidengtas 2002 m. rugpjūčio mėnesį.

Kelias iki paminklo grįstas akmenimis

Atminimo paminklas iš arčiau

Taujėnų vidurinės mokyklos stadiono teritorijoje užkastų žuvusių partizanų atminimui yra skirtas dar vienas simbolis - kryžius, pastatytas mokyklos teritorijoje. Iki jos atgal nebeėjome.


Dvaras

Pagrindinis Taujėnų miestelio objektas ir traukos centras, žinomas visoje šalyje - Taujėnų dvaras. Pirmą kartą dvaras paminėtas dar 1595 m. Klasicistinius italų stiliaus dvaro rūmus čia 1785 m. pasistatė LDK sekretorius, grafas Benediktas Morikonis. Pastatas statytas pagal žymaus italų architekto Pjero de Rosio projektą. Labiausiai rūmai išgarsėjo savo turtingumu kai jų valdymas XIX a. atiteko Radviloms, iki II-ojo pasaulinio karo jį valdė Konstantinas Radvila. Sovietmečiu čia veikė tarybinio ūkio direkcija. 

Šiuo metu dvaras - turizmo, poilsio, pobūvių, konferencijų centras. Įėjimas į dvaro parko teritoriją kainuoja 2 eurus vienam asmeniui, todėl toliau pateiksime labai nedidelę dalį to, ką pamatėme ir užfiksavome, kad paskatintumėme nuvykti ir viską apžiūrėti patiems, o taip pat nors truputį paremti dvaro parko tvarkymą ir tolesnį vystymą.

Pirmasis žvilgsnis į dvaro rūmus vos užėjus į parką

Teritoriją juosianti tvora ir pagrindiniai vartai

Fontanas centre

Dvaro rūmai iš kitos pusės

Žvelgiant kampu

Parkas

XVIII a. rūmų teritorijoje buvo įkurtas vienas iš seniausių mūsų šalyje angliškojo peizažinio planavimo parkas. 1958 m. teritorija tapo valstybės saugoma.

Netoli rūmų įrengta šiuolaikinė pavėsinė

Dar vienas fontanas parko tvenkinyje

Parke yra ir keletas svarbių, autentiškų statinių. Vienas jų - svirnas. Tai - autentiškas XVIII a. pastatas, vienintelis Lietuvoje išlikęs trijų aukštų medinis svirnas.

Svirnas

Šalia pastato

Parke yra ir gyvūnų, vieni jų - povai

Mediniai triušiai

Toliau parko takais...

Parką įvairiose vietose puošia įvairūs meniniai dirbiniai, pavyzdžiui, kad ir ši musė ant pastato šono

Nuotaikingi žiogai muzikantai

Pergolė

Nedidelė poilsio zona

Dar vienas iš įdomesnių statinių parke - taip pat valstybės saugomas dvaro rūsys

1973 m. rūsyje naujai įrengtas židinys

Tiltelis

Nuostabūs atspindžiai tvenkinyje

O šio saulės laikrodžio pagalba galima sužinoti, kiek dabar valandų

Parke užsibuvome apie valandą - tai tikrai labai graži vieta praleisti saulėtą dieną bei pasivaikščioti gamtoje. Pamatyti ir pasigrožėti čia tikrai yra kuo.

Išvažiuojant...

Deja, užsibūti ilgiau negalėjome - laikas seko, o pamatyti turėjome dar labai daug. Prieš išvažiuodami dar apžiūrėjome palei kelią Šviesos gatvėje šalia vieno iš namų sustatytas neįprastas skulptūras.

Pora ir šiaudinis dviratis

Oranžinis aparatas

Pusiaužmogis

Oranžinis voras

Prie kelio yra ir akmuo, su iškaltu užrašu „Taujėnų seniūnijos kaimų žemėlapis 2009“.

Akmuo

Miestelio susisiekimo punktas - stotelė

Taujėnų vardo rašytiniuose šaltiniuose paminėjimo 410 metų proga 2005 m. buvo pastatytas miestelio simbolis, jis taip pat stovi šviesos gatvėje, tam, kad jį pamatytų visi važiuojantys link dvaro.

Miestelio simbolis

Išvykome iš miestelio su teigiamomis emocijomis - dvaras kartu su parku buvo pagrindiniai sužavėję objektai čia. Jei važiuosite pro šalį, būtinai užsukite - daug laiko nereikės, tačiau pasivaikščiojimas gražiai sutvarkytoje aplinkoje tikrai turėtų patikti.

Palikę miestelį iškeliavome į tolesnes gyvenvietes ir dar vieną dvaro parką, bet apie tai - tolesniuose įrašuose...

Apie Taujėnus domėtąsi iš:
Vikipedija • Vilnijos vartai • Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras • Taujėnų dvaras • Taujenų bendruomenė

0 komentarai(-ų):

Rašyti komentarą

 
NAUJIENA: „miniTrips“ gyvenviečių gidas!
Istorijos, lankytini objektai, žemėlapiai, geriausi maršrutai, atvykimo rekomendacijos ir dar daugiau apie Lietuvos gyvenvietes!
Užsuk - www.minitrips.lt