2014 m. rugsėjo 9 d., antradienis

Vievis

Rugpjūčio antroje pusėje susiruošėme į dar vieną gyvenvietę, kurioje stojama traukinių maršrute Vilnius-Kaunas. Šįkart užsukome į Vievį.

Vievis - miestas Vilniaus apskrityje, Elektrėnų savivaldybėje, šalia to paties pavadinimo ežero. Gyvenvietės pavadinimas pirmą kartą paminėtas 1522-aisiais (Vievio dvaras), nors pats miestelis - 1539-aisiais. XVII a. pradžioje čia buvo įkurtas vienuolynas, šalia jo atidaryta spaustuvė, kurioje spausdintos knygos rusų ir lenkų kalbomis. XVII a. viduryje kilo pilietiniai karai, spaustuvė buvo uždaryta, nukentėjo pats miestelis. XIX a. Vievis pradėjo sparčiau augti, nes buvo nutiestas geležinkelis.

Dabar Vievyje gyvena beveik 5 tūkstančiai žmonių, čia veikia Lietuvos geologijos bei kelių muziejai, žymios įmonės - „Vievio paukštynas“, „Automagistralė“ ir kitos.

TRUMPAI APIE KELIONĘ

Nuotolis nuo Vilniaus: ~ 41 km.
Keliavimo būdas: traukiniu ir pėsčiomis.
Kelionės kaina: 8,10 lt / 2,35 €  į abi puses (traukinio bilietai su 50% nuolaida, pilna kaina - 16,20 lt / 4,69 € į abi puses).
Kelionės trukmė traukiniu: ~ 40 min.
Pėsčiomis įveikta: ~ 9 km.

Atvykimas

Įlipę į jau pamėgtą 11:40 važiuojantį traukinį, Vievyje atsidūrėme 12:19. Tuo metu, kai planavome šį trip'ą, jau supratome, jog miesto centro pasiekimas kiek skirsis nuo anksčiau aplankytų gyvenviečių. Stotis yra nutolusi maždaug kilometrą nuo pirmojo objekto, kurį turime apžiūrėti, todėl šiose apylinkėse ilgai neužsibuvome ir patraukėme į pačio miestelio pusę.

Vievio geležinkelio stotis - gerai pažįstamas pastatas dažnai važinėjantiems Vilnius-Kaunas traukiniais

Jau ir mes įpratome šalia geležinkelio bėgių išvysti ir aukštesnį statinį - vandens bokštą

Vievio stotis iš miesto šiaurinės dalies pusės

Kelias link miestelio

Vievis - ne pirmasis iš aplankytų miestų, kuris tarsi dalijamas į dvi dalis. Bet skirtingai nei, pavyzdžiui, Lentvaryje, Vievį skiria ne geležinkelis, o greitkelis Vilnius-Kaunas (A1). Šiaurinėje kelio pusėje - gyvenamieji privatūs namai, dirbami laukai.

Kelias nuo stoties

Apleisti pastatai pakeliui žavesio nesukelia

Namai pakeliui, o fone - pirmasis iš Vievio objektų

Cerkvė

Šalia greitkelio stovi tikrai nesunkiai pastebimas pastatas - Vievio cerkvė. Ji statyta 1843-aisiais, nors žymesnė cerkvė mieste yra stovėjusi anksčiau, šalia vienuolyno ir svarbios stačiatikių spaustuvės. Deja, ji nėra išlikusi - 1812 m. senąją cerkvę sudegino Napoleonas.

Vievio cerkvė

Teritoriją juosia krūmai

Šulinys šalia kelio

Pėsčiųjų tiltas

Apžiūrėję cerkvę pasukome toliau link perėjimo į pagrindinę Vievio dalį. 

Visą miestą juosia tvora. Kiek teko girdėti, ji turi daug paskirčių - apsaugoti gyventojus nuo triukšmo, greitkelyje važiuojančių automobilių skleidžiamos taršos bei neleisti gyventojams kirsti miestą dalinančio kelio ne per pėstiesiems skirtą tiltą. Pripažinkime, bandyti tai daryti per pagrindinį greitkelį visoje šalyje tikrai būtų neprotinga mintis.

Tvora šalia greitkelio

Įprastų, labiausiai kaimo vietovėse paplitusių namų linija tęsiasi iki pat pėsčiųjų viaduko


Yra tekę daugybę kartų pravažiuoti po Vievio viaduku, tačiau nebuvo progų per jį pereiti. Iš tiesų jis pats nėra raudonas - tiesiog taip dažyta medinė jo apdaila. Ir šonai, ir pats pėsčiųjų takas - iš medinių lentų.

Po viaduku normalią sieną keičia skaidrus plastikas

Savotiškai įdomus Vievio statinys - pėsčiųjų viadukas

Nuo pėsčiųjų tilto viršaus atsiveria ne tik autostrados vaizdas, bet ir pačio Vievio pastatai.

Autostrada Vilnius-Kaunas nuo viaduko

Žvilgsnis į kitą pusę

Vienoje iš pusių - autobusų stotis

Vievis!

Nulipę žemyn atsidūrėme pačiame Vievyje. Žinoma, pirmasis „atakuotas“ taikinys - vietinė „Maxima“. Apsirūpinus tolesniam pasivaikščiojimui, patraukėme Vilniaus gatve, tačiau labai netoli - iki Pakalnės gatvės pradžios.

Vievio „Maxima“ patogi ir pravažiuojantiems - ji prie pat autostrados

Šalia esančioje aikštėje - vietinė turgavietė

 „Lietuvos pašto“ skyrius - šalia pagrindinės aikštės

Pakalnės gatvė apstatyta vien privačiais gyvenamaisiais namais, ir ji veda iki didžiausio vandens telkinio mieste - Vievio ežero.

Pakalnės gatvės namai

Vievio ežeras

Beveik 3 km² ploto ežeras supa visą Vievio gyvenvietės šoną. Šiaurinė ežero dalis išnaudota pakankamai gražiai - nutiestas kelias, palikta pieva su medžiais, įrengtas paplūdimys.

Nedidelis paplūdimys šalia ežero

Apleistas pirties pastatas ant pačio kranto

Vievio ežero vaizdas

Atvykome labai vėjuotą dieną, ir jausmas čia buvo lyg prie jūros - kilusios bangos daužėsi į krantus ir taškė šalia vaikštančius žmones.



Centrinė aikštė

Apėję ratą, Ežero gatve patraukėme atgal link pagrindinės miesto aikštės, kurią vos atvykę buvome palikę šone.

Dar vienas žvilgsnis į ežerą

Pastatai pakeliui link aikštės

Pagrindinė Vievio aikštė yra priešais bažnyčią. Tiesa, tai - jau nebe pirmas šioje vietoje stovėjęs religinis pastatas. 

Istorija gana įdomi. Pirmoji bažnyčia buvo pastatyta XVI a. pirmoje pusėje, vėliau perduota stačiatikiams. 1625-aisiais abi Vievio cerkvės ir vienuolynas buvo panaikinti. 1688 m. pastatyta nauja bažnyčia, tačiau po kiek daugiau nei šimtmečio, 1794-aisiais ji sudegė. Po dviejų metų pastatytą naują bažnyčią ištiko toks pats likimas - 1812 m. ji virto pelenais. Po šio įvykio 1821-aisiais atidaryta nauja bažnyčia, vėliau, 1859 m. ji perstatyta. Kaip manote, kas nutiko jai? Taip, ir vėl gaisras. 1907-aisiais ją uždegė žaibas.

Ši neobarokinio stiliaus mūrinė bažnyčia pastatyta 1931 m. Tiesa, tai neapsaugojo nuo dar vieno gaisro teritorijoje - 1944-aisiais sudegė klebonija. Tačiau bažnyčios gaisrai daugiau nejudino, ir ji išliko sveika iki mūsų dienų.

Vievio bažnyčia

Centrinė miesto aikštė kartu su bažnyčios pastatu

Pagrindinėje aikštėje taip pat stovi paminklas sovietų kariams bei yra nedidelės jų kapinaitės.

Paminklas sovietų kariams

Šalia esančios karių kapinaitės

Link muziejaus

Apžiūrėję aikštę pasukome į šiaurės vakarų pusę Vilniaus gatve. Vienas iš čia stovinčių namų turi paminklinę lentą. Šiuose žymaus knygnešio, vaistininko Jurgio Milančiaus namuose trejus metus gyveno rašytoja Lazdynų Pelėda - Sofija Pšibiliauskienė, dirbo vastininko padėjėja, tvarkė namų ūkį, laisvalaikiu rašė.

Vilniaus gatvė

Namas, kuriame gyveno Lazdynų Pelėda bei Jurgis Milančius

Kiek toliau, jau pasukus į Semeliškių gatvę, prieiname Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pastatą. Netoli jo, arčiau greitkelio - Lietuvos kelių muziejus. Čia eksponuojami seniau kelininkų naudoti įrenginiai kelių tiesimui, senovinė darbininkų apranga ir pan.

Priešgaisrinės tarnybos pastatas

VĮ „Automagistralė“ kartu su Lietuvos kelių muziejumi

Iki Vievio gimnazijos

Pradiniame maršrute ketinome apsukti nedidelį lanką palei keturkampių daugiabučių eilę. Deja, dauguma jų nelabai prižiūrėti, o šalia jų stovintys seni garažai jaukumo įspūdžio tikrai nesukelia ir skatina pasirinkti kitą maršrutą.

Šulinys įkomponuotas viduryje šaligatvio atrodo žaismingai, skirtingai nei pastatas už jo

Kai kurių daugiabučių savininkai šiek tiek apsitvarkę, nors plytinė dalis nelabai įsipaišo į bendrą vaizdą

Ir dar vienas daugiabutis, kuris prašosi būti nudažomas

Galiausiai pasiekėme Vievio gimnaziją. Šiame, panašu, pakankamai neseniai restauracijos sulaukusiame pastate yra vykdomos pagrindinis, vidurinio bei papildomo ugdymo programos.


Gražiai atnaujintas Vievio gimnazijos pastatas

Į pietus

Paskutinė šio miesto dalis, kurią buvome nusprendę apžiūrėti, yra vakariniame ežero krante. Vėl pasukome Semeliškių gatve, tik į kitą pusę.

Netradicinis „IKI“ pastatas

Kitokio tipo plytiniai daugiabučiai


Vievio pradinė mokykla, meno mokykla bei tradicinių amatų centras - visi trys pastatai yra bendroje teritorijoje pakeliui.

Pradinės mokyklos pastatas

Meno mokyklos pastatas - teritorijos gale

Tradicinių amatų centras

Vievio ežero vaizdas pro namų kiemus

Priėję naujesnės statybos daugiabučius, apsisukome ir patraukėme atgal.

Truputį naujesni Vievio daugiabučiai

Pastatas kelių išsišakojime

Sena vaistinės reklama šalia gatvės

Trakų gatve

Paskutiniai iš objektų, kuriuos ketinome apžiūrėti, yra Trakų gatvėje. Čia mes praėjome pro seniūniją, kultūros centrą, biblioteką, kurios vietoje seniau labai ilgą laiką buvo įsikūręs knygynas.

Įdomiai atrodantys Trakų gatvės medžiai labai puošia aplinką

Vievio seniūnijos pastatas

Buvęs namas

Vietinis kultūros centras. Kelionės dieną čia vyko kraujo donorystės akcija

Vievio biblioteka

Atgal link stoties

Apžiūrėjus visus objektus, bet iki traukinio likus dar trupučiui laiko, trumpam grįžome prie ežero, tačiau netrukus vėl pasukome atgal iki ten, iš kur atvykome - stoties.

Gatvių lentelės grįžinėjant link stoties

Kelias atgal

Vienas iš stoties pastatų

Stoties prieigos

Kelionės pabaiga

Dar viena gyvenvietė sėkmingai apžiūrėta. Per kelionę pėsčiomis nuėjome apie 9 kilometrus, traukiniais įveikėme maždaug 82 kilometrus.
Kelionės žemėlapis ->

2 komentarai(-ų):

  1. Labai patiko kada aplankysite elektrenus?tik ten salia traukiniai nevaziuoja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, įdomu buvo prisiminti kaip atrodė Vievis 2014m. Dabar 2021m. taigi Vievis ženkliai pasikeitęs: Vievio turgavietė stovi graži, nauja "Maxima", Vilniaus ir Trakų gatvės pasikeitusios, stovi gražus ir didelis Kultūros centras, nauja "Norfos" parduotuvė prie darželio, daugybė sandėlių prie autostrados.Vievio pakrantė irgi sutvarkyta, vanduo nuslūgo, todėl galima eiti įrengtu šaligatviu.O kur dar daugybė individualių naujų namų pristatyta.Linkiu sėkmės keliaujant po mūsų kraštą.

    AtsakytiPanaikinti

 
NAUJIENA: „miniTrips“ gyvenviečių gidas!
Istorijos, lankytini objektai, žemėlapiai, geriausi maršrutai, atvykimo rekomendacijos ir dar daugiau apie Lietuvos gyvenvietes!
Užsuk - www.minitrips.lt