2014 m. gruodžio 17 d., trečiadienis

Vilnius trips: Buivydiškių dvaras

Gana gūdžią, bet vis dar pakankamai šiltą rudens dieną nusprendėme aplankyti dažnai neminimą, ir, kaip vėliau išsiaiškinome, net ne visiems girdėtą istorinę vietą Vilniaus apskrityje - Buivydiškių dvaro teritoriją.


Link dvaro


Visų pirma, susipažinkime su vietove. Nors Buivydiškės oficialiai yra kaimas ir nepriklauso Vilniaus miesto teritorijai, jos įsikūrusios netoli Pilaitės, todėl yra pakankamai greitai prieinamos pėsčiomis, o, be to, pro jas kursuoja 32 maršruto autobusas. Būtent juo, važiuodami nuo Spaudos rūmų, ir nusprendėme čia atvykti.

Buivydiškėse gyvena apie 1800 žmonių. Čia veikia Vilniaus kolegijos agrotechnologijų fakultetas, yra pradinė ir pagrindinė mokyklos, paštas. Gyvenvietė pirmą kartą paminėta XIII-XIV a.

Išlipę Ąžuolų stotelėje, ėjome truputį atgal į pietryčių pusę, kol pasiekėme tvenkinius, priklausančius dvaro teritorijai.

Šalikele iki dvaro teritorijos

Buivydiškių dvaras - šalia Buivydiškių kaimo teritorijos pabaigos

Vienas iš Sudervėlės upelio tvenkinių, o už medžių - ir patys rūmai

Kelias į dvaro teritoriją veda tarp tvenkinių nutiestu keliu.

Posūkis į dvaro parką

Kelias tęsiasi per tiltelį

Akmenų ir plytų tiltelis - pralaida nusileidus žemyn

Dvaro pastatai

Iškart už tiltelio priešais išnyra pagrindiniai dvaro teritorijos pastatai. Pirmasis jų - ledainė, statyta XIX a. II pusėje, vėliau, XX a. II pusėje iš dalies rekonstruota. Šiuo metu ledainės pastatas lengvai atskiriamas pagal samanomis apaugusį stogą.

Ledainė

Visai šalia išlikę du tarnų gyvenamieji namai (oficinos). 

XIX a. statyta oficina

Einant toliau pasiekiami ir patys dvaro rūmai.

Buivydiškių dvaras - vienas seniausių Vilniaus apylinkės dvarų, įkurtas XVI a. Ilgą laiką, iki pat 1790 m. dvaras priklausė Radvilų giminei, vėliau savininkai keitėsi gana dažnai.

XIX a. dvaro pastatai buvo rekonstruoti, o paskutiniai dvaro savininkai jį paliko 1940 m. Vėliau, nuo 1953 m. čia įsikūrė Buivydiškių tarybinis ūkis, žemės ūkio technikumas.

Deja, nors dvaro teritorija beveik nuolat buvo naudojama, pats dvaras nėra geriausios būklės. Čia nuo 1996 m. veikia Buivydiškių pagrindinė mokykla, tačiau dvaro rūmų pastatui labai reikalinga rekonstrukcija.

Buivydiškių dvaro rūmų pastatas

Dvaro išvaizda visiškai nesirūpinama

Galinę dvaro pusę „puošia“ ne tik pajuodusios sienos, bet ir grafičiai

Iškart už dvaro, nusileidus laiptais, parko teritorijoje išdygęs dar vienas svetimkūnis statinys - angaras, tikrai nepuošiantis ir taip sunykusios parko teritorijos vaizdo.

Angaras nusileidus laiptais žemyn

Parkas

Apačioje pasitinka miškas. Na, dabar ši teritorija panaši į paprastą mišką. Bet pasivaikščiojus labiau pasidaro aišku, jog visas plotas - tai kiek sunykęs kažkada buvęs Buivydiškių dvaro parkas.

Iš pirmos pažiūros panašu į paprastą mišką...

... bet vėliau pastebime dvarų parkuose dažnai sutinkamą medžių sodinimą linijomis

Vienas iš aiškiai pastebimų objektų teritorijoje - akmeniniai, tikriausiai čia kažkada stovėjusio namo, pamatai. Kas šioje vietoje buvo, deja, išsiaiškinti nepavyko, tačiau akivaizdu, jog nieko nebėra jau seniai - iš akmenimis atskirto ploto auga medžiai.

Akmeninės konstrukcijos

Panašu į pamatus

Vaikštant parke atrodo, jog visi medžiai turi savitą istoriją. Kai kurie siekia aukštumas, kai kurių belikę kelmai, tačiau visi labai gražiai įsijungia į bendrą parko vaizdą, kad ir koks jis šiuo metu bebūtų likęs.

Medžio kamienas iš vidaus

Savitas gamtos grožis

Parko medžių didybė

Tvenkinys ir žirgai

Parkas įkurtas tarp dvaro ir Sudervėlės upelio suformuoto tvenkinio. Aplinka čia graži, bet, deja, kai kurios pakrantės vietos virsta šiukšlynu. Tiesa, kadangi teritorijoje beveik viskas palikta likimo valiai, tai mūsų nenustebino.

Tiltelis

Vandens atspindžiai

Nauji namai, išdygę ant tvenkinio kranto

Teritorijoje atsikratoma net senomis padangomis

Dalis dar vieno tiltelio konstrukcijų - taip pat akmeninės

Pasivaikščiojimą netrukus paįvairino svečiai - netikėtai keliu moteris pravedė žirgą. Deja, į senovę, visgi, nesugrįžome. Vėliau išsiaiškinome, jog netoli tvenkinio, šalia čia praeinančio kelio yra įsikūręs žirgynas. Tiesa, žirginys čia buvęs ir senovėje, bet pastatas buvo perstatytas.

Prie tvenkinio vedamas žirgas

Žirgyno teritorija

Dar vienas bičiulis, šįkart pačiame žirgyne

Pasiekę kelią, planuotą pasivaikščiojimą po dvaro parką baigėme.

Apibendrinimas

Jei pabodo lankytis tose pačiose pasivaikščiojimų Vilniuje vietose ir ieškote kažko naujo apylinkėse, galite užsukti ir į Buivydiškes. Tiesa, kažko ypatingo ar labai gražaus čia neišvysite, tačiau, galbūt, pajausite tą tvyrančią dvaro aplinkos atmosferą.

0 komentarai(-ų):

Rašyti komentarą

 
NAUJIENA: „miniTrips“ gyvenviečių gidas!
Istorijos, lankytini objektai, žemėlapiai, geriausi maršrutai, atvykimo rekomendacijos ir dar daugiau apie Lietuvos gyvenvietes!
Užsuk - www.minitrips.lt